U bevindt zich hier:

Corona virus en jezelf gezond houden

Oefening

Staande Chi Kung (1)

Staande Chi Kung (2)

Volledige gezondheid

Beschreven medische waarde van Tai Chi

Gedocumenteerde medische voordelen van Tai Chi

De Golden Flower gemeenschap

Energie - De echte leraar

Arm Cirkel Oefeningen

Po Chi oefeningen

De Tien Punten van Yang Cheng Fu

Yi leidt de Qi, Qi leidt de Li

De Wapenwet en Zwaarden

Kleine Cirkel Ademhaling

Energie Circulatie Oefeningen

Is Tai Chi Chuan the same as Taijiquan?

De Dui-fang

Boekenlijst

Uitgaven van Golden Flower Leden

Downloads

TQT Interview met Job Koesoemobroto

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Hoe hou je jezelf gezond?

Met de wereldwijde zorgen over het corona virus, kreeg ik van verschillende kanten de vraag hoe we ons er tegen kunnen beschermen. Gisteravond hebben we het een en ander besproken in onze Tai Chi les in Arnhem. Bij deze een samenvatting en een aanvulling op wat we hebben besproken.
Ik ben geen arts, echter in 30+ jaren onderzoek in gezondheid bevorderende methodieken, neem ik het recht (IMHO) om toch enige adviezen te kunnen geven.

Mijn adviezen:

Doe je huiswerk. Weet feiten van fabels te onderscheiden. Ondanks dat we nu te maken hebben met een nieuwe ziekte en daarom nog vele vragen nog beantwoord moeten worden, weten we al dat het niet een bijzonder gevaarlijk virus is. Vele bekende ziektes zijn vele malen besmettelijker en dodelijker. Zoek uit wat jouw risicofactor is. Wanneer je weerstand goed is, kan je bij deze ziekte symptomen krijgen die vergelijkbaar zijn met een milde tot flinke griep. Wanneer je weerstand niet goed is en klachten krijgt, vraag advies bij je huisarts! Van belang is dat je geen mensen aan steekt die in een risicogroep zijn.
Op Facebook en LinkedIn kan je natuurlijk heel veel informatie vinden. Bedenk dat bronnen vaak gekleurd zijn. Van angst gedreven, tot afwimpelend en opsommingen van feiten tot het in relatie zetten met andere ziekten. Wist je dat er wereldwijd zo’n 1000 mensen per dag dood gaan aan de ‘gewone’ griep? Vindt die informatie die jou ondersteunt om de juiste beslissingen (baseer het niet op angst en emoties) te maken voor jou en de mensen om je heen.
Verlaag je risico en zorg voor een goede hygiëne. Meng je niet in grote gezelschappen wanneer dat niet nodig is. Was je handen regelmatig, gebruik tissues ipv een volle zakdoek, nies in je oksel (of je elleboog als je niet lenig genoeg bent) en zit niet de hele tijd aan je gezicht. Adviezen die je wel vaker hebt gehoord en eigenlijk het hele jaar door gelden (ook zonder een pandemie), wanneer je het risico wilt vermijden om besmet te worden. Al 30 jaar gebruik ik gel of spray op alcoholbasis. Nu lijkt het een nieuw product. Bedenk dat zo’n gel goed antibacterieel werkt en niet zo effectief is tegen virussen.

Verhoog je weerstand (1). Met Tai Chi en Chi Kung versterk je de zgn Nei Chi, je interne energie. In de Traditionele Chinese Medische wetenschap (TCM) is (kortgezegd) de Nei Chi jouw weerstandsvermogen. Hoe krachtiger je Nei Chi, hoe beter je bestand bent tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf.
Staande Chi Kung (Zhan Zhuang) is één van de krachtigste methodes om je Nei Chi te versterken. Wanneer je de Tai Chi Vorm heeeel langzaam doet, of bij elke positie 10-20 tellen vasthoudt, doe je in wezen Zhan Zhuang, maar dan in beweging. De zgn Stop-Vorm stop je traditioneel 20 ademhalingen bij elke positie.
Gisteravond hebben we het 1e deel van de Vorm gedaan in 10 minuten. Normaal gesproken doen we daar zo’n 2,5 minuut over.
Een tijd geleden deden we de Stop-Vorm in een intensieve training met onze meester San Gee Tam. De eerste dag was een koude, winderige november dag. Vele mensen waren aan het snotteren en hoesten. De volgende dag hoestte niemand meer en voelden we ons heel fit en vitaal.

Verhoog je weerstand (2). Supplementen en andere middelen. Er zijn vele middelen om je weerstandsvermogen te versterken. De huidige Westerse Medische wetenschap onderzoekt steeds meer de effecten van een sterk immuniteitssysteem. Er worden baanbrekende ontdekkingen gedaan in oa kankerbestrijding, door het natuurlijk immuunsysteem te versterken, ipv de symptomen te bestrijden. Hieronder een aantal middelen die goed en vrij verkrijgbaar zijn in drogisterijen en natuurwinkels.

Sambucol. Eén van de krachtigste anti-virale middelen uit de natuur is vlierbes. Omdat het niet altijd voorhanden is, raad ik aan om Sambucol te gebruiken.

Oscillococcinum. Een homeopathisch middel dat vaak helpt bij de eerste verschijnselen van griep. Of voor een onderhoud om verschijnselen te voorkomen.

Isla Moos. Bij beginnend keelpijn helpt Isla Moos vaak zeer effectief. Dit natuurlijke middel gebruiken vele bekende en onbekende zangers en zangeressen om hun keel in een goede conditie te houden.

Yin Qiao. Een klassiek middel uit de TCM om ziekteverschijnselen te voorkomen of tegen te gaan.
Bij beginnende ziekteverschijnselen, neem 7-10 capsules, 3x per dag voor een dag of 3. Daarna afbouwen. Een zeer goed merk is Dragon Herbs uit Amerika (www.dragonherbs.com). Helaas weet ik in Nederland geen goede leverancier voor deze formule. Als jij tips hebt, hou ik mij aanbevolen.

Great Protector van Dragon Hebs. Een zeer krachtige formule die je weerstandsvermogen versterkt. Helaas nu uitverkocht, maar normaal wel verkrijgbaar in Nederland bij “Morgen is nu” https://morgenisnu.nl/products/supreme-protector/.

Vitamine C. De werking van vitamine C wordt vaak onderschat. De algemene mening is dat een teveel aan vitamines door het lichaam worden uitgescheiden. Dat is ook zo, echter hoge doseringen van bepaalde vitamines hebben een hele ander werking.
Wanneer je verkoudheids- of griepverschijnselen hebt, neem dan 5-10 gr (5000-10000mg) vit C, 3x per dag. Eigenlijk zoveel totdat je buik begint te rommelen. Dan werkt vit C zeer krachtig op je immuniteitssysteem. Natuurlijke vitaminen zijn verkrijgbaar bij natuurwinkels. Bij de apotheek kan je ook pure vit C poeder kopen, deze is voordeliger (ong €30 per kilo) en net zo werkzaam bij ziekteverschijnselen.
Er zijn gedocumenteerde verslagen van mensen die zeer ernstige klachten hebben kunnen oplossen met zeer hoge doses vit C. Het blijkt je immuunsysteem enorm te bekrachtigen.

Conclusie

Eigenlijk geldt dit hele protocol altijd al. Blijkbaak hebben we een pandemie nodig om ons (weer) bewust te maken over onze eigen verantwoordelijkheid over ons eigen gezondheid.
En natuurlijk zijn er vele andere methodes en middelen te bedenken (bv. curcuma, eginea, gember, knoflook, etc). Op dit moment wil ik het hierbij laten.
Als je tips hebt of vragen, stuur mij dan een email of ander berichtje.

Live long, happy, healthy and wealthy,

Job Koesoemobroto