U bevindt zich hier:

Corona virus en jezelf gezond houden

Oefening

Staande Chi Kung (1)

Staande Chi Kung (2)

Volledige gezondheid

Beschreven medische waarde van Tai Chi

Gedocumenteerde medische voordelen van Tai Chi

De Golden Flower gemeenschap

Energie - De echte leraar

Arm Cirkel Oefeningen

Po Chi oefeningen

De Tien Punten van Yang Cheng Fu

Yi leidt de Qi, Qi leidt de Li

De Wapenwet en Zwaarden

Kleine Cirkel Ademhaling

Energie Circulatie Oefeningen

Is Tai Chi Chuan the same as Taijiquan?

De Dui-fang

Boekenlijst

Uitgaven van Golden Flower Leden

Downloads

TQT Interview met Job Koesoemobroto

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Beginners klas: transcript van les geleid door Master San Gee Tam
Onderwerp: Nier Chi, interne/externe energie; optimaliseren van je energie; dieet; accupunctuur Chi Kung; optimale positie; reinheid/vervuiling; macrobiotiek; bewegen met Tai Chi & het openen van de energie; leren over energie; focus; het voordeel van delen van goede dingen; vertel je vrienden over Tai Chi


Nier Chi; de energie wordt gegenereerd vanuit de nieren. Je basis vitaliteit, ook wel Jing genoemd, is sterk verbonden met je nier energie, die weer zorgt voor het voeden van de andere organen in het systeem.

Iedereen die wel eens een accupunctuur sessie heeft gehad, weet dat ze je bijna altijd vertellen dat “je nier energie laag is”. En, hoe krijg je, je nier energie weer omhoog? Met rust, het vermijden van stress, een goed dieet, Chinese kruiden, accupunctuur, en ervoor te zorgen dat je altijd je energie bewaard door Tai Chi en Chi Kung te oefenen.

Als je ouder wordt zal je energie natuurlijkerwijs minder worden. Je hebt interne intrinsieke energie (de energie waarmee je geboren bent), die is opgeslagen in je organen. Dat bepaald jouw mogelijkheden. Een hartaanval bijvoorbeeld is het gevolg van het uitputten van het systeem op een onnatuurlijke manier. We verzamelen continu energie en mengen het met onze interne energie. Je kan je potentiële energie niet vergroten, maar je kan het wel optimaliseren, en je kan wel meer externe energie opnemen.

De meeste mensen zijn niet op hun optimale mogelijkheid, de meeste werken zelfs ver beneden hun mogelijkheid. Dus lijkt het alsof de meeste mensen hun intrinsieke energie verbeteren – het ziet eruit alsof je enorm bent verbetert! Een van de mogelijkheden om dit te bereiken is Tai Chi en Chi Kung. Je kan je voeding niet verbeteren, als je niet eens gewicht kan verliezen! Je moet weten wat je moet eten, en wanneer. Er is zelfs een restaurant in Hong Kong, waar je een recept krijgt, en waar ze dan een heerlijk maal voor je klaar maken (in plaats van medicijnen)! Dit werkt werkelijk en zal je energie weer in balans brengen. Recentelijk las ik ergens dat ze muziek componisten aan het bestuderen waren. Ze realiseerden zich dat componisten, in het bijzonder, zich op een systeem van een speciaal orgaan afstemden.

Een ding wat zeker zal werken aan alles wat onevenwichtig is, is Tai Chi en Chi Kung. Een dieet is goed als je het kan uitwerken, of als iemand je verteld wat je kan eten. Goede adviezen zijn alleen moeilijk te vinden. Kruiden die helpen met herstel, zijn goed, maar niet iedereen kan ze innemen.

Over het algemeen zijn Tai Chi en Chi Kung de meest betrouwbare methoden. De ideale manier om jezelf weer te verjongen, is het regelmatig oefenen van Tai Chi en Chi Kung. Alsmede ook regelmatig accupunctuur, en dan kan je geleidelijk aan uitvinden hoe je jouw dieet samen kan stellen.

…(de studenten zijn bezig met staan)

Waarom zou je weer teruggaan naar het staan? Het is de uitlijning. Je zou denken dat er niet veel uit te halen valt, maar ik was al drie tot vier jaar bezig met staan, voordat ik met Tai Chi begon. Het duurde acht jaar voordat ik begreep wat het staan betekende. Gedurende dertig jaar heeft het alles, van de grond af, in mijn lichaam veranderd.

Op dit moment zou willen dat je botten, die al je gewicht dragen, afgestemd en in lijn zouden zijn met de zwaartekracht. Als je jezelf op de juiste manier in lijn brengt, dan zou je voelen dat je zowel naar beneden zinkt, als naar boven geduwd wordt. Jouw lichaam is een energie genererende, biologische machine, en niet zomaar een zak met spullen, waar je maar van alles in kan stoppen of aan kan plakken.

Ik kende een vrouw die leefde op water en licht (de eerste assistent van Bhagwan) – niets meer dan een korstje brood. Een andere vrouw leefde 4 jaar, alleen maar op water en licht: toelichting. We spraken over reinheid – wat is reinheid werkelijk? Voor meerdere tientallen jaren, heb ik gezien dat mensen vanuit het idee van reinheid handelden – dat eigenlijk meer leek op godsdienstigheid. Reinheid betekend dat je jouw eigen mogelijkheden niet vuil maakt. Allereerst, zorg ervoor dat je niet je mind verontreinigd. Let op wanneer je met je mind iets onzuivers of ongepast voortbrengt. Zoals wanneer je tv kijkt, merk je dat je die dingen gaat uitwerken – het eten van chips, het drinken van cola, enz. dat is vervuiling. Je zal moeten weten waaraan je aandacht schenkt, of erover moeten nadenken wat een vermindering of een negatief effect zal hebben op jouw bestaan. Er is geen methode voor zuiverheid. Ik heb mensen gezien die een methode bedachten – zoals macrobiotiek. Al die dingen moeten behulpzaam zijn, en je zal persoonlijk verantwoordelijk moeten zijn. Je kan Tai Chi en Chi Kung ook misbruiken. En je kan jezelf bijstaan en weer heel maken. De meeste mensen zullen dus moeten werken aan hun energie. Nier energie wordt sterk verminderd doordat je, je bezighoud met negatieve en onbelangrijke dingen. Wees niet een nagemaakte (wat je energie betreft), maar let op waar je energie verspild. Je zal voor jezelf moeten waarnemen, waaraan je het verspilt.

Als je Tai Chi beoefent, creëer dan een ruimte. Dan heb je gedurende die momenten, een ruimte voor gedachten, inzichten en gevoelens om te groeien. Niemand kan te zuiver zijn. Als je te zuiver bent, zal je te snel opbranden. Zoals toen ik terug kwam van India – was ik bijna opgebrand – ik was te gevoelig. Aanpassingsvermogen en intelligentie zijn de doelen, en niet het puur zijn, op die ijle manier. Het enige dat ik, in al die tijd (handzaam) vond… Tai Chi en Chi Kung, dat heeft mij, door dat alles heen, in balans gehouden.

(de studenten oefenen de vorm)

Er zijn twee manieren van belang bij (Tai Chi) bewegen; het blokkeren en verspillen van energie. Als je te ver reikt of te dichtbij dan is het resultaat verspilling en blokkering. Dus hou je armen ontspannen. Er is een optimaal punt waarop je chi in balans is. Als je dus veel chi bezit, dan kan je, als je chi dat ondersteund, op een wat meer geopende manier gaan staan.

Verder wil je het openen van je Chi, en het geleiden van je energie oefenen. En als je naar beneden kijkt – zoals in acteren – betekent het dat je spirit down is. Hou je ogen open, blijf wakker, open je bewegingen, als een drijvend gevoel. De vorm posities en bewegingen zullen je vanzelf leren over energie. Later, wanneer we het externe hebben ontwikkeld zal ik jullie onderwijzen over het interne.

Dus willen mensen meer weten over energie. Ik heb bemerkt dat mensen werkelijk dorstig zijn naar die informatie, en dat is mooi. Maar jullie zullen wel ervoor moeten werken. Je kan hier niet alleen maar over leren. Voor al deze dingen is veel continu doorlopende ontwikkeling nodig. Zoals vaak is de vraag in het doen van elke moeite, het oppakken en weer verder door te ontwikkelen. Dat is een natuurlijke gegeven. Intelligentie ontwikkelt zich. En de enige manier om dat te doen, is door het aan te pakken, en eraan te werken. Wat je krijgt in de lessen, is het resultaat van duizenden mensen, die duizenden uren hebben gespendeerd aan het ontwikkelen van Tai Chi. Dat is de nalatenschap, waar wij van profiteren, en waar wij weer aan toe mogen voegen. Je kan hierop in haken. Het houdt heel wat meer in, dan alleen maar iets te doen te hebben voor een beetje vermaak.

Al deze aanwijzingen die ik jullie geef, (eenvoudige instructies zoals het openen in cross hands) helpen de energie circulatie op gang te komen, en op een gegeven moment zullen jullie die dan ook gaan voelen. Zelfs wanneer je niet zeker bent, doe dan over de stukken waar je onzeker over ben, net alsof. Er is niets anders in jouw ervaring dat gelijk is. Het belangrijkste is om je af te stemmen op de energie. De werkelijke leraar is de energie. Wanneer je zomaar iets oefent, dan herken je iets, wanneer het zich aandient. We leren niet lineair. Onze manier van leren omslaat meerdere dimensies. Tai Chi vraagt om geduld en toewijding – dat is genoeg. Overdadige toewijding en geduld is niet wat er nodig is. Geduld en toewijding is genoeg. Je zal, in een aantal jaren, zeer zeker blij verrast zijn dat je dat gedaan hebt. Ik weet niet hoe ik per ongeluk in de Tai Chi verzeilt ben geraakt, maar er zijn zeker een aantal goede engeltjes geweest die voor mij gezorgd hebben.

Vrij recentelijk waren we aan het trainen, en een aantal mensen kwam de zaal binnen. Dus liet ik alle 17 instructeurs een demonstratie geven voor deze 4 personen. Ze vonden het geweldig, zeker omdat het speciaal voor hen was. Vertel je vrienden over Tai Chi, praat met ze over alles wat belangrijk is om te vertellen. Wanneer je ergens over spreekt en deelt met je vrienden, zal het jou, over de dingen die jou dienen en ondersteunen, gefocust houden. Focus. Als je kijkt naar hetgeen je werkelijk profijt van hebt, zal datgene groeien wat je met anderen hebt gedeeld. In plaats van te praten over hoe slecht de wereld is, of over andere onbelangrijke zaken, kan het zijn dat je misschien zelfs iemand zijn leven weer terug hebt gegeven. Verschillende keren heb ik het gezien, dat door zomaar een losse opmerking, iemand anders zijn leven een volledige kentering kan maken.