U bevindt zich hier:

Corona virus en jezelf gezond houden

Oefening

Staande Chi Kung (1)

Staande Chi Kung (2)

Volledige gezondheid

Beschreven medische waarde van Tai Chi

Gedocumenteerde medische voordelen van Tai Chi

De Golden Flower gemeenschap

Energie - De echte leraar

Arm Cirkel Oefeningen

Po Chi oefeningen

De Tien Punten van Yang Cheng Fu

Yi leidt de Qi, Qi leidt de Li

De Wapenwet en Zwaarden

Kleine Cirkel Ademhaling

Energie Circulatie Oefeningen

Is Tai Chi Chuan the same as Taijiquan?

De Dui-fang

Boekenlijst

Uitgaven van Golden Flower Leden

Downloads

TQT Interview met Job Koesoemobroto

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

De aard van de Mind

Beginnergroep: transcript van les van Master San Gee Tam
Onderwerp: Po Chi oefeningen; de natuurlijke Mind; subtiele energie waarneming; zicht versus zien; de intellectuele Mind; het zien van energie.


(De klas was begonnen met de Po Chi oefeningen toen het Master San Gee Tam opviel dat een van de studenten zwaar ademhaalde)

Als je geluid maakt bij het ademhalen, dan is dat een teken van een verstoorde mind. Als je je ademhaling verstilt, verstil je ook je mind. Po Chi oefeningen hebben veel te maken met de effecten van spanning op de energie en de staat van je mind.

Je mind wordt in de eerste plaats bepaald door de originele toestand van jouw energie. Als je mind verstrooid is, dan zal je, je energie verstrooien, die weer de basis vorm voor je mind. De manier om in het begin de energie beter te leren voelen is, om je lichaam te voelen. Subtiele waarneming van energie begint met het voelen van het meest overduidelijke, en dat is het lichamelijke. Later zal je, je realiseren dat je niets anders dan alleen maar energie kan waarnemen. Naar alle waarschijnlijkheid zal je nu denken, dat je, je arm (al) kan voelen. Maar dat is slechts het resultaat van het beeld dat je oproept. Maar als je werkelijk zou voelen wat er is, en je laat alle ideeën die je hebt vallen, is dat dan werkelijk een hand? Bij mensen met geamputeerde ledematen, is de energievorm nog steeds aanwezig, zelfs wanneer je een arm verliest… Lucht, het weer, enzovoort hebben allemaal hun eigen energie,

In deze Po Chi oefening voel je, je lichaam en leer je hoe je tegelijkertijd je mind open of ontvankelijk kan houden. De manier van bewegen is minder belangrijk. Het voornaamste doel van deze oefening is aandacht.

Jouw zien hoeft niet daar te zijn waar je ogen op gericht zijn. Hoe je jouw zien gebruikt is direct verbonden met hoe je jouw hersens gebruikt. Hoe meer intellectueler – hoe meer bekrompen en kortzichtig. Als je, je intuïtieve vermogens meer gaat aanspreken, zal een andere kant van de hersens toegankelijker voor je worden. Als je eenmaal je energie ontwikkelt hebt, kan je om iemands hoofd zien, op welk niveau van denken zij bezig zijn, en wat zij op kunnen vangen. Dat zijn karakteristieke patronen. Jouw energie focust zich om bepaalde gebieden te stimuleren – de intellectuele functie zal dat nooit kunnen zien. Mensen die problemen hebben met het zien van aura’s en voelen van energie, kunnen zich niet of moeilijk losmaken van hun intellectuele functie.

Je kan “een hand” niet voelen, je kan “een hand” alleen maar ontvangen of invoelen. Tevens, als je eenmaal je handen hebt gezien, dan zie je iedereen zijn handen in de cirkel. (de studenten staan in een cirkel). Wanneer je, je aandacht richt op het ontvangen van energie, dan haal je, je mind uit de lagere trilling niveaus; het denken, voelen en luisteren. Dus de meer verfijnde waarnemingen van het leven verschijnen op die hogere frequentie niveaus. De meeste waarnemingen vinden niet plaats op het niveau van denken. Als je hierover nadenkt, zullen de meest verwonderlijke ervaringen in je leven plaats hebben gevonden, als je juist niet bezig was met over dingen na te denken. Natuurlijk heb je een intellectuele mind ook nodig, en je hebt daar zeker iets van nodig om te kunnen overleven. Je zou je eigenlijk op elk van de niveaus moeten kunnen afstemmen, wanneer je dat verkiest. Je zou niet gevangen moeten zitten in je denken, maar ook niet in je gelukzaligheid. Ik heb mensen gezien, die zichzelf bijna dood mediteerden; je kan alles verkeerd gebruiken of misbruiken.

Voor de meeste mensen geld dat er niets is in hun leven dat stilte stimuleert. Misschien als je een tuinman of een schilder bent, dat je werk je in een meditatieve staat brengt, maar de meeste dingen waar we over na moeten denken, zal ons afleiden of opsplitsen.

(de studenten kijken rond in de cirkel, om te zien wat ze kunnen zien). Zie je de omlijningen van de mensen? Het zijn verschillende dingen. Zoals vlak voordat je ging praten, zag ik iets uit je mond komen. Het is alleen niet iets zoals gekleurde ringen. Kunnen jullie het licht om mijn lichaam zien. Het is daar, iedereen kan het zien, maar de meeste mensen kunnen het niet bewust zien. En dan zijn er ook nog optische illusies. Maar de licht en energie vormen zijn consistent, en daarin kan je, als je iets dieper kijkt, een structuur onderscheiden. Het is een zeer subtiel gegeven, wanneer je het ziet. Mensen kunnen verkondigen dat energie niet bestaat, of chi niet betstaat, maar we gaan daar niet over redetwisten. Het is hetzelfde als dat je een discussie voert over het al dan niet bestaan van de zon? Het is altijd waarneembaar.

(Een van de studenten merkt op dat als hij lang naar de gezichten van mensen kijkt, deze gezichten veranderen – ze zien er dan uit als monsters) wat gebeurt er als mensen eruitzien als monsters? Mensen zijn levende energievelden. Dus als je kijkt naar iemand, en werkelijk lang kijkt naar hun gezicht, dan zal je zeggen; “he, ik heb hen nog nooit eerder gezien!”. Wanneer je kijkt en zegt “Ik weet wie dat is”, dan kijk je naar een grafisch idee in je mind, dat je gebruikt om mensen te identificeren.. wat zeer handig kan zijn.

Als je denkt aan verschillende dingen, dan zal je gezicht (klaarblijkelijk) veranderen. Vroeger speelden we een spel, waarbij je ging zitten en werkelijk een dier kon inbeelden, en dat de anderen konden raden welk dier het was, zonder dat je iets zei of je gezichtsuitdrukking veranderde. Deze dingen zijn niet zomaar verbeelding of intuïtie. Wat is verbeelding en intuïtie?

Er bestaat niets zonder energie. Toch zal er iets, iets anders aan moeten raken – communiceren. Zonder Chi is er niets. Niets dat beweegt, niets dat aanraakt. Het leven is relatief gezien werkelijk. Als je een bank beroofd, dan zal je werkelijk de gevangenis ingaan. En er is een wereld van losse gedachten – een fantasie. Je moet het verschil kunnen zien tussen je fantasie en wat werkelijk is. Zoals toen ik een teenager was, ik niet wist “of deze vrouw wilde dat ik haar kus?” enz. later, weet je door de energie, of het gepast is om te omhelzen of te zoenen, of niet. En als dan alles op die manier werkt, dan weet je wat er speelt. Zoals wanneer je zegt; ik ga leren piano spelen, en de woorden zijn leeg. Hoe weet je dan, dat niet gaat gebeuren? Dat komt doordat er geen energie achter staat. Het is niet verbonden met iets.

Na vele jaren met mensen in sessie te hebben gewerkt, vertelde ik hen dingen, en dan vroegen zij mij: “hoe weet je dat?”. Ik moest dan zeggen dat ik meer zag dan dat zij konden zien. Is er energie in dit? Alles dat bestaat in deze wereld moet ondersteunt zijn door energie. Spirituele zaken hebben geen manifestatie. Fysieke zaken, alles dat werkelijk is in deze wereld, heeft een proces, substantie en energie nodig, om zich te kunnen manifesteren. Daarom is Chi belangrijk.