U bevindt zich hier:

Corona virus en jezelf gezond houden

Oefening

Staande Chi Kung (1)

Staande Chi Kung (2)

Volledige gezondheid

Beschreven medische waarde van Tai Chi

Gedocumenteerde medische voordelen van Tai Chi

De Golden Flower gemeenschap

Energie - De echte leraar

Arm Cirkel Oefeningen

Po Chi oefeningen

De Tien Punten van Yang Cheng Fu

Yi leidt de Qi, Qi leidt de Li

De Wapenwet en Zwaarden

Kleine Cirkel Ademhaling

Energie Circulatie Oefeningen

Is Tai Chi Chuan the same as Taijiquan?

De Dui-fang

Boekenlijst

Uitgaven van Golden Flower Leden

Downloads

TQT Interview met Job Koesoemobroto

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Eén van de belangrijkste basisprincipes in Tai Chi Chuan is het fenomeen dat waar je intentie (Yi) naar toe gaat, je energie (Qi of Chi) naar toe gaat en waar je energie naar toe gaat het lichaam (Li) volgt. Dit principe wordt wel de “Drie Interne Coördinaten” genoemd. Dit principe brengt kracht in Tai Chi, ik wil zelfs zeggen dat dit principe de Quan brengt in Tai Chi Chuan. Zonder, wordt Tai Chi enkel een ontspanningsoefening of hooguit een zachte Chi Kung.

Qi. Wat bedoel je nou?
Qi had ooit de betekenis van Ademenergie, vandaag de dag is de term verworden naar een algemeen begrip voor allerlei soorten energie. Alleen uit de context van een artikel kun je begrijpen wat voor Qi er bedoeld wordt. Ook is er veel verwarring mogelijk over verschillende andere begrippen voor energie zoals Jing, Li en Shen. Komt nog bij dat bij de vertaling Chinese karakters naar Westers schrift nog meer verwarring kan ontstaan. In dit artikel beperk ik mij tot de drie energieën Yi, Qi en Li.

Yi is hierbij te definiëren als intentie of geestkracht. Hoe groter de intentie is of hoe sterker de geestkracht, hoe meer je energie gebundeld en krachtiger gericht kan worden. Vergelijk het met licht. Een gloeilamp van 100 watt geeft behoorlijk veel licht, maar omdat het naar alle richtingen verstrooid wordt, is het niet schadelijk. Omdat laserlicht gebundeld is, snijdt een laserstraal van 100 watt door staal!
Wanneer je je gedachten, je intentie kunt bundelen, krijgt je energie de kwaliteit van een laserstraal.

Qi wordt vaak vertaald naar energie of vitaliteit.
In deze context is Qi het mooist te definiëren als "hetgeen dat doet bewegen" of "het vermogen om dingen in beweging te zetten".
Dus hoe meer Qi je tot je beschikking hebt, hoe groter je vermogen is om dingen te verzetten. Echter zonder Yi gaat de Qi niet stromen. Zonder intentie wordt je vermogen niet ingezet. Zonder focus is licht geen laser.

Li wordt gedefinieerd als spier-energie of spierkracht. In iets ruimere zin is Li het lichaam. In de ruimste zin des woords is Li de fysieke werkelijkheid, de materie, de dingen.
In de Tai Chi wereld wordt altijd gesproken over het gebruik van Qi versus spierkracht (Li). Wanneer je bijvoorbeeld iemand duwt mag je, zo men zegt, geen spieren gebruiken. Dit is een fabel want wanneer je totaal geen spieren gebruikt, lig je als een dweil op de grond. Volgens de Tai Chi principes duw je niet vanuit de spierkracht, maar vanuit het richten van je energie. Je spieren gehoorzamen aan de richting van die energie en zullen voor de duw worden ingezet.

Praktijkvoorbeelden
Dat een Tai Chi principe ook geldt in het dagelijks leven, getuigen de volgende voorbeelden.
1. Iedereen die fietst weet het, wanneer je niet over een steen wilt rijden kijk dan niet naar die steen. Wanneer je wel kijkt en denkt: "Kijk NIET naar die steen!", dan vergroot je juist de kans dat je er overheen rijdt. Wanneer je aandacht naar die steen gaat, breng je je energie er naar toe en je lichaam (stuur). Gevolg: boem!
2. Wanneer je gaat winkelen en je ziet iets wat je graag wilt hebben, gaat eerst je aandacht er naar toe (intentie, Yi), je geeft het idee dat je het wilt kopen meer energie (Qi) en je geld gaat er naar toe (Li).
3. In Pushing Hands wil je iemand duwen. Dat werkt het beste wanneer je kijkt naar de richting waarheen je duwt. Yi heeft de neiging om de richting te gaan waarheen je kijkt (zie ook bij winkelen).
Dit zijn maar drie voorbeelden waarbij je het principe Yi-Qi-Li gebruikt. Er kunnen natuurlijk ontelbare voorbeelden genoemd worden. Immers is elk resultaat dat je hebt een gevolg van dit principe. Zelfs de piramide van Cheops zou niet gebouwd zijn wanneer iemand niet de intentie had om zoiets te maken en vervolgens er (heel veel) energie in te stoppen.
Ook het gebrek aan resultaat gaat volgens dit principe.

Double Weighted
Een ander aspect van Yi-Qi-Li is het al dan niet bewust je Yi de verkeerde kant op sturen. Wanneer je bijvoorbeeld iemand wilt duwen die een kop groter is dan jij, kan het gebeuren dat het volgende in je hoofd rondgaat: “Ik wil hem wel duwen, maar wat is hij groot. Ik kan hem vast niet omverkrijgen”. Het woordje “maar” zorgt ervoor dat je Yi twee tegengestelde richtingen op gaat: “Ik wil hem duwen, maar ik kan het niet”. Dit fenomeen noemt met Double Weighted (bij gebrek aan een goede Nederlandse vertaling). Je zet je gewicht op twee kanten van een balans, waardoor het resultaat uitblijft. Wanneer je de aandacht op één kant richt, is er geen probleem meer. Je duwt hem, of je gaat er van uit dat het niet zal gaan. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden (je biedt hem een pilsje aan). In beide gevallen is er geen probleem meer.
Het gaat er dus om dat je je Yi richt naar één richting (Single Weighted), het maakt niet eens uit welke richting, als je maar een richting kiest.

Qi ontwikkelen
Veel mensen die Tai Chi Chuan of Chi Kung beoefenen richten zich op het ontwikkelen van de Qi. Zeker is het zo wanneer je krachtig en vitaal bent, je de resultaten makkelijker kunt krijgen. Echter wordt vaak vergeten om de Yi te ontwikkelen. Het is zelfs beter om je Yi goed te ontwikkelen dan eerst veel Qi te genereren. Jaren geleden leidde ik een keer een workshop met een Tai Chi stijl waar veel energie werd gegenereerd. In de workshop waren twee deelnemers die al eerder een beetje onenigheid met elkaar hadden. Aan het eind van de workshop sloten we af met ontspannende oefeningen en ik gaf het advies om de avond het rustig aan te doen. Immers de opgewekte energie heeft tijd nodig om te settelen. Na afloop vlogen die twee mensen elkaar in de haren, een ruzie ontstond waarbij de vonken er van af vlogen.
Dit voorbeeld geeft aan dat wanneer je de Qi ontwikkelt en geen richting aan geeft (Yi), de Qi zelf wel een kant kiest. In dit geval ging de energie volledig naar de onderliggende onenigheid.

En de Li dan?
Wanneer je het principe volgt, richt je je Yi, je ontwikkelt je Qi zodanig dat het krachtig je Yi kan volgen. Vervolgens zal je Li geleid worden in de richting van je Yi. Echter een goede fysieke gezondheid is een voorwaarde wil je krachtige resultaten krijgen. Een sterke Yi en een krachtige Qi zijn geen garantie voor resultaten wanneer je fysiek (Li) zwak bent.
Het beoefenen van Tai Chi en Chi Kung geeft velen een goede gezondheid, echter fysieke kracht en uithoudingsvermogen word vaak niet getraind. Ik raad iedereen aan om naast Tai Chi en Chi Kung ook een fysieke training te volgen.

Shen
Alles mooi en wel, betekent dit dan dat je alles kunt wanneer je maar je Yi erop richt? Ik dacht het niet. Er is nog een energie waar dit hele proces van afhankelijk is: je spirituele energie, ofwel Shen. Naar mijn mening kun je niet alles bereiken, je kunt uiteindelijk wel alles wat je echt wilt.
Het moet in je Shen omsloten zijn of je iets zou kunnen of niet. Persoonlijk, in mijn Shen, zou ik het niet kunnen om een mes in iemand te steken. Ik zou er op zijn minst grote moeite mee hebben. Er zijn mensen die dat met regelmaat doen en er geen problemen mee hebben. Sterker nog, zij willen dat juist! Een chirurg snijdt dagelijks in andere mensen, juist omdat het in zijn of haar Shen ligt.
Een ander facet van Shen is het hebben van een visie. Met andere woorden een toekomstbeeld waar je Yi op gericht is. Het hebben van een visie en er aan vasthouden voorkomt dat je Yi afgeleid wordt. Met een sterke Shen en visie kan je resultaten krijgen die je echt wil bereiken

Conclusie
Iedereen in Tai Chi-land heeft het over het ontwikkelen van Qi, veel mensen begrijpen echter niet goed waarom eigenlijk. Het is belangrijker je eigen Shen te herkennen en je Yi te ontwikkelen. Ik verzeker je dat je Qi vele malen sterker wordt.