U bevindt zich hier:

Filosofie van de school

Wat is Tai Chi?

Meer over Tai Chi

Historie van Tai Chi Chuan

Meester San Gee Tam

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Geschiedenis

Het ontstaan van Tai Chi Chuan is in mist gehuld, niemand kan de juiste historie achterhalen. Niet verwonderlijk, omdat in het oude China het van levensbelang was om de familiegeheimen zorgvuldig te bewaren.

De meest populaire legende is die van Chan San Feng. Deze taoïstische priester van de Yuan dynastie (1279-1368) zou meer dan 200 jaar oud geworden zijn en Tai Chi Chuan in een droom geleerd hebben. Zijn verjaardag op 9 april wordt elk jaar gevierd met demonstraties en feesten.

In de eerste officiële documenten over Tai Chi Chuan staat beschreven dat Chen Wang Ting, een legerofficier uit de provincie Honan, in 1644 begon met Tai Chi Chuan te doceren in zijn geboorteplaats. Chen's Tai Chi Chuan is de oudste stijl die in de moderne tijd beoefend wordt. Generaties lang was Tai Chi Chuan een goed bewaard geheim binnen de Chen familie.

De Yang Familie

Yang Cheng Fu

Yang Lu Chan (1799-1872) was een tengere man die zeer bedreven was in vechtkunsten. Toen hij verhalen hoorde over Tai Chi Chuan van de Chen familie wilde hij dit ook leren. Hij werd echter afgewezen omdat hij niet tot de familie behoorde. Als boerenknecht bleef hij werken bij de Chen familie en keek stiekem af wanneer zij Tai Chi Chuan beoefenden. Zijn ontwikkeling ging zo voorspoedig dat hij op een dag een van de beste Chen leerlingen versloeg. Vanaf dat moment mocht hij de geheimen van de Chen stijl gaan leren.

Later vertrok Yang Lu Chan naar Peking om aan het keizerlijke hof te onderwijzen. Yang Lu Chan gaf zijn kundigheid door aan zijn twee zonen, Yang Ban Hou (-1881) en Yang Jian Hou (-1917). Deze laatste gaf op zijn beurt de familiebekwaamheid door aan zijn twee zonen, Yang Shao Hou (-1929) en Yang Cheng Fu (-1935), de meest bekende Tai Chi meester van de laatste tijd. De Yang familie ontwikkelde zijn eigen vorm; de Yang stijl.

Cheng Man Ching leerde Tai Chi Chuan van Yang Cheng Fu en bracht Tai Chi naar de westerse wereld. Hij bemerkte dat de westerse geest veel moeite had om de lange vorm te leren en ontspanning nodig had, daarom ontwikkelde hij een verkorte vorm. Deze vorm is nu het meest verbreid in de westerse wereld.

Onze Grootmeesters

Dong Zeng Chen

Meester Chu King Hung is één van de erfgenamen van de geheimen van de Yang familie. Zijn vorm is de zogenaamde 'Small Circle' Lange Vorm. Hierbij is de chi energie zeer geconcentreerd en bijzonder krachtig. Met zijn tengere postuur kan hij veel grotere mensen meer dan 10 meter ver wegwerpen. De Small Circle vorm is een moeilijk te doorgronden vorm waar jarenlang studeren voor nodig is.

Meester Dong Zeng Chen heeft Tai Chi Chuan geleerd van zijn grootvader (Tung Ying Jie), een top discipel van Yang Cheng Fu. Zijn vorm is de Traditionele Lange Vorm die zich richt op de flexibiliteit van het lichaam en is zeer geschikt voor zelfverdediging. Meester Dong heeft een bijzondere kracht in pushing hands. Hij is het hoofd van de Dong Family International Tai Chi Association.

Meester San Gee Tam

Meester San Gee Tam

San Gee Tam Holland heeft de Yang stijl geleerd van verschillende grootheden waaronder de bovengenoemde twee meesters. Hij laat zich ook inspireren door de Taoïstische meester Ni Hua Ching, een internationaal erkende meester van hoog niveau.

Binnen de organisatie Creative Interactions heeft San Gee Tam programma's ontworpen voor zelfcultivatie, zoals de Letting Go en de Communion Workshop. San Gee Tam is de oprichter van de Golden Flower Tai Chi Association met scholen in Nederland, België, Engeland, de Verenigde Staten en Siberië (Omsk).

De Golden Flower Vorm is door hem ontwikkeld. De Golden Flower Vorm kenmerkt zich door ronde en zeer vloeiende bewegingen. Steeds houd je een denkbeeldige bal vast, dit brengt de energiecirculatie op gang. Energieontwikkeling en het opbouwen van je gezondheid komen bij de Golden Flower Vorm vóór de martiale toepassingen.