U bevindt zich hier:

Filosofie van de school

Wat is Tai Chi?

Meer over Tai Chi

Historie van Tai Chi Chuan

Meester San Gee Tam

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

In Nederland wordt Tai Chi steeds populairder. Je ziet het steeds vaker op televisie, zelfs in Star Trek en in TV-reclames wordt Tai Chi beoefend. Toch is Tai Chi nog steeds omgeven door een mysterieus waasje. Ik hoop dat dit artikel veel duidelijk zal maken en velen zal overhalen om deze bijzondere manier van bewegen te gaan beoefenen.

Tai Chi Chuan is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid.

Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Je bouwt je lichaam op naar een staat van innerlijke gezondheid en vele ziekteverschijnselen zullen verdwijnen. Je zult bijvoorbeeld minder last hebben van hoofdpijn, maagpijn en stress. Oude meesters noemden Tai Chi Chuan ook wel de methode voor een gezond, lang en gelukkig leven.

Tai Chi Chuan is een vechtkunst van de hoogste graad, de letterlijke vertaling is 'het meest verheven boksen'. Omdat je in Tai Chi Chuan met je energie werkt in plaats van spierkracht, ben je vele malen sneller en krachtiger dan iemand die louter spieren gebruikt. Chuan heeft de betekenis 'boksen'. In Tai Chi leer je jezelf verdedigen. Echter begint de interne zelfverdediging bij jezelf te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf; stress, het weer, ziekten, enz. Pas veel later kun je met Tai Chi leren jezelf tegen een ander persoon te verdedigen.

De Golden Flower Vorm is ontwikkeld door Tai Chi meester San Gee Tam (J. Holland), stichter van de Golden Flower Tai Chi Association International. Hij heeft deze vorm ontwikkeld vanuit een meer dan 30 jaar lange ervaring en studie bij diverse Tai Chi grootmeesters.

De volgorde van de bewegingen van de Golden Flower Vorm komt overeen met de verkorte Yang vorm van Cheng Man Ching. Echter ligt de nadruk meer op energie-ontwikkeling in plaats van hoofdzakelijk op ontspanning.

De Golden Flower Vorm is gemakkelijk aan te leren, voor veel mensen is deze vorm in korte tijd te leren. Het doel is ontspanning, aarding, chi-ontwikkeling en harmonie van lichaam en geest. Het is een volledig systeem waarin ook ontspanningsoefeningen, Chi Kung en pushing hands zijn opgenomen. In de Golden Flower vorm wordt meer ingegaan op Tai Chi, het Chuan is hierin geen prioriteit.

Voor de gevorderde Tai Chi beoefenaar is het mogelijk om de Lange Vorm te leren. Deze heeft tot doel om de kracht en soepelheid in het lichaam te ontwikkelen en de Chi te versterken. De lange vorm is meer gericht op het 'vecht'-aspect.

De lessen beginnen altijd met een aantal ontspannings- en opwarmoefeningen (bewegende chi kung). De vorm wordt in stappen aangeleerd tot je de gehele vorm zelfstandig kunt uitvoeren. Een vast onderdeel in de lessen is de stilstaande chi kung, een belangrijke oefening voor een goede balans, energie circulatie en correcte houding.

Iedere beoefenaar van Tai Chi kan een ander doel voor ogen hebben. De één doet het voor de gezondheid, een ander om beter te kunnen concentreren en weer anderen gebruiken het voor stressreductie. Tai Chi werkt op elk niveau, ook als je pas begint. Je kunt al na een paar maanden goed merken welke resultaten Tai Chi geeft voor je gezondheid.

Tai Chi is meditatief, maar verre van zweverig. Het tegendeel is waar. Tai Chi is voortgekomen uit een 8000 jaar oude taoïstische leer die zich door de eeuwen heen bewezen heeft. Wil je met beide benen stevig op de grond staan, is Tai Chi de beste oefening.