U bevindt zich hier:

Een levende leer

Golden Flower Tai Chi™

Tai Chi Training

Tai Chi Vormen

Opwarmoefeningen

Interactieve Oefeningen

Chi Source - De Bron van Energie

Meditatie

Energiecultivatie

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Energiecultivatie is het tot rust brengen, aanvullen en verrijken van je energie. Hiervoor zijn verschillende oefeningen.

Het Staan als fundament

Het Staan is de meest fundamentele voor het ontwikkelen van je energie. Wanneer je één oefening zou doen om je energie te ontwikkelen zou het deze moeten zijn! Mensen die deze oefening hebben geleerd geven vaak aan dat ze hem voor vele jaren blijven doen omdat ze verbazingwekkende resultaten zien.

Het Staan wordt vaak benoemd als “Staande Chi Kung”, maar deze naam behelst eigenlijk een breed scala aan oefeningen. Het Staan bevat een beperkt aantal eenvoudige oefeningen. Je neemt een bepaalde houding aan en staat hierin een aantal minuten in volledig bewustzijn, moeiteloos, terwijl je je hele wezen verzamelt en je opnieuw verbindt met de energieën van het Universum. Het klinkt eenvoudig om een paar minuten geheel stil te staan, maar wanneer je het nog niet vaak hebt gedaan zul je merken dat dat soms nog een hele uitdaging is!

Het Staan is een van de meest simpele en desondanks krachtige oefeningen die je kunt doen. De meeste krijgskunsten kennen een zekere vorm van ‘staan’. Het lijkt nogal mysterieus, maar wat er gebeurt is dat je lichaam zijn perfecte houding opzoekt. In deze positie ben je in overeenstemming met het aard-magnetisch veld en de zwaartekracht, en je energetische systeem begint energie te verzamelen zoals een batterij dat doet.

Wanneer je deze oefeningen een aantal jaren doet herstelt je lichaam zijn natuurlijke balans en kan de energie weer gemakkelijk stromen. Dit is een even effectieve manier van energiecultivatie als andere bekende meditatieoefeningen, en zelfs effectiever dan vele esoterische oefeningen!

Het Staan zorgt dat je beter grondt door spanningen weg te smelten in je benen en de verbinding met de Aarde te herstellen. Het si daarom een essentiële oefening voor iedere serieuze T´ai Chi student en kan niet hoog genoeg worden gewaardeerd. Ook wanneer je alleen interesse hebt in energiecultivatie is dit een fundamentele oefening. Hij kan ook gebruikt worden door mensen die lichaamswerk doen, om begrip te krijgen van de betekenis van ´gronden´ en om kracht om te helen te ontwikkelen of te herstellen.

Zie ook de artikelen Staande Chi Kung en Staande Chi Kung (2)

Po Chi

Po Chi oefeningen hebben tot doel om de energie te richten. Ze zijn geen traditionele T’ai Chi oefeningen. Ze helpen om je gedachten tot rust te brengen, hogere energiecentra te openen en om de energie rondom het lichaam te geleiden. Ze passen goed binnen de Golden Flower stijl, omdat ze de doelen van algemene stressvermindering en bevorderen van harmonie, die we in de hedendaagse maatschappij zo nodig hebben, ondersteunen. Deze oefeningen hebben een diepere laag, die tevoorschijn komt wanneer je er aan toe bent om ze te ontdekken.

Eén speciaal resultaat van het beoefenen van Po Chi oefeningen is de ontwikkeling van de T’ai Chi blik. Dit is de vaardigheid om je blik in de verte te richten en de ogen te ontspannen, de focus los te laten, en alles wat er is en gebeurt in je omgeving in je op te nemen. Dit is de juiste manier van kijken wanneer je T’ai Chi beoefent.

Zie ook het artikel Po Chi

Het vermengen van Hemel en Aarde

Merging Heaven and Earth ofwel Het vermengen van Hemel en Aarde is een Chi Kung oefening die we gebruiken om af te sluiten, dat wil zeggen om een les of een training af te sluiten. Hij zou niet op een ander moment gedaan moeten worden. Het is een serie van langzame bewegingen die je helpt om je opnieuw te verbinden met de Aarde, daarna met de Hemel, en tenslotte om deze energieën terug te brengen in het onderste Dan Tien (het energiecentrum beneden je navel) en met elkaar te vermengen.

Zittende Meditaite

Binnen de Golden Flower stijl beoefenen we ook zittende meditatie. Dit helpt om je gedachtewereld tot rust te brengen en de essentie van je Zijn te verzamelen. We zitten simpelweg rechtop op een stoelen zijn stil en rustig gedurende een aantal minuten. Je kunt dit nu op dit moment doen en ervaren hoe dat is.

Zie ook het artikel Meditatie