U bevindt zich hier:

Een levende leer

Golden Flower Tai Chi™

Tai Chi Training

Tai Chi Vormen

Opwarmoefeningen

Interactieve Oefeningen

Chi Source - De Bron van Energie

Meditatie

Energiecultivatie

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Diepe meditaite

Meditatie vindt plaats wanneer je de normale naar buiten toe gerichte stroom van energie omdraait; je energie verzamelt en weer terugkeert naar jezelf. Hierdoor stop je met het verbruiken van je basis energie, en geef je jouw systeem de mogelijkheid om de energie weer te gebruiken om zichzelf te herstellen. Er is dan ook niets vreemds of magisch aan het beoefenen van meditatie. Het zelfherstellend vermogen is een natuurlijk proces dat noodzakelijk is voor de gezondheid. Alleen doorkruisen wij dit zelfhelende proces, doordat we onszelf verliezen in de gewoonten van een ongebalanceerde moderne alledaagse levensstijl.

Het resultaat van het beoefenen van meditatie is innerlijke integratie, kalmte, vredelievendheid en gezondheid. Meestal geven we toe of,laten we ons afleiden, om onze verlangens te bevredigen; we eten, ook al hebben we geen honger, we gaan door met verzamelen, ook al hebben we meer dan we kunnen gebruiken of zelfs kunnen beheren, we gaan maar door met praten, ook al hebben we niets zinnigs te vertellen

Onze welvarende maatschappij heeft het leven, in veel opzichten, veel te comfortabel gemaakt, en veel dingen zijn veel te gemakkelijk te bereiken. Het is een veel gehoorde uitspraak dat onze levens over onze bezittingen gaan. We leren dat de kwaliteit van ons bestaan als het ware gelijkstaat met onze bezittingen, terwijl op de achtergrond, de altijd aanwezige angst schuilgaat, dat we alles zullen verliezen, waardoor we onszelf afgezonderd en alleen voelen. De angst om alleen te zijn, zorgt er juist voor dat we niet gaan mediteren.

Iedereen zal zo af en toe eens alleen moeten zijn, om zichzelf te herstellen.

We zijn eigenlijk teveel opgeslokt door aardse zaken. Het innerlijke reinigingsproces zal namelijk vanzelf plaatsvinden wanneer we stil en alleen zijn met onszelf. Heb je soms ook niet het gevoel dat je gedreven wordt om bij anderen te zijn en jezelf obsessief bezig te houden met “iets” doen. Om er later achter te komen dat wat je ook deed, het niet genoeg was om de leegte van verlangen en hopeloosheid op te vullen. Er is een simpele oplossing om van deze mentale onrust af te komen, n.l. meditatie.

Als je bij jouw heelzijn en innerlijke stilte komt, zorgt dat voor heling en vervulling.

Meditatie is een manier van zijn

De mogelijkheid om nu, of wanneer je dat zou willen, met mediteren te beginnen is bij iedereen al aanwezig. Het enige wat je nodig hebt is een stille comfortabele plek, waar je een aantal minuten rustig kan zitten, zonder dat je word gestoord. En net zoals met alles wat je doet geld; hoe meer je oefent des te beter je wordt.

Er zijn drie grondregels, waar je op moet letten als je zit.

Houding
Het is belangrijk dat je zit met een rechte rug en de armen of benen niet gekruist. Zorg dat je voeten plat op de grond staan, en zit recht op in je stoel. Het is beter dat je niet leunt tegen de rugleuning. Plaats je handen op je dijen of hou ze gevouwen in je schoot.

Ademhaling
Wees bewust van je ademhaling en adem ontspannen met een diepe buik ademhaling. Breng je ademhaling naar beneden, zodat je hele torso zich kan vullen. Vertraag je ademhaling en ontspan jezelf van binnen. Volg hoe de koude lucht naar binnen, en de warme lucht naar buiten gaat op jouw ademhaling. Je ademhaling zal geleidelijk aan steeds meer vertragen en dieper worden.

Attentie
Zorg dat je mind alert is, maar blijf wel vrij. Blijf wakker maar doe niet iets. Wanneer je merkt dat je afdwaalt in je gedachten of dromen, breng dan je aandacht weer naar het heden. Deze manier van aanwezig zijn word ook wel “een lege mind” genoemd.

Opmerkingen