U bevindt zich hier:

European Instructors Training 2019

Tai Chi Zwaard

Tai Chi Applicaties

Xing-Yi Quan (Hsing I Chuan)

Lange Speer

Open Training / Workshop

Pa Kua en Hsing I

Ontspanning en Stress-preventie

Chi Source Cursus

Tai Chi Variaties

Golden Flower Fast Form

Pushing Hands

De 10 Punten van Yang

Martial Arts Training

Inschrijven Workshops

Algemeen:

Startpagina

Contact

Links

Copyright

Privacyverklaring

Disclaimer

Site-overzicht

Ooit afgevraagd waarom er zoveel verschillende stijlen Tai Chi Chuan zijn? Wist je dat er vóór 1950 helemaal geen verschillende stijlen werden onderscheiden? Waarom zijn er verschillende stijlen? Welke is de beste? En wat is eigenlijk het verschil tussen ‘harde’ stijlen en de ‘zachte’ vechtkunsten?

In deze workshop worden er antwoorden gegeven op een aantal van deze vragen. Naast theorie gaan we er vooral op in om een ervaring te krijgen van de diverse kwaliteiten van de verschillende Tai Chi variaties.

Diversiteit

SingleWhipgroup

De verschillende stijlen hebben hun oorsprong in, wat men nu noemt, de traditionele familiestijlen. De Chen familie beoefende de oudste nog bekende stijl. Van daaruit hebben de Yang, Wu, Wu, Sun, Dong en enkele minder bekende meesters hun eigen stijl gevormd. Een reden is dat bepaalde aspecten van de complete leer meer paste bij die meester. Deze aspecten werden zo verder ontwikkeld en een ‘nieuwe’ stijl werd gevormd.

Tegenwoordig kennen of leren weinig mensen nog een compleet Tai Chi systeem. Velen leren maar één of enkele aspecten van het geheel.

In de jaren 50 vond de Chinese regering dat Tai Chi goed was voor het volk. Nadat het eerst verboden was, kwamen er Tai Chi variaties die vooral gezondheidsbevorderend waren.

Tai Chi Chuan wordt tegenwoordig ook als een sport beoefend. Omdat de vorm door een jury secuur wordt beoordeeld, zijn er standaard vormen ontwikkeld. Deze van de belangrijkste familiestijlen afgeleide vormen worden vaak aangeduid met nummers, bijvoorbeeld Tai Chi 42 of 108. Hoe hoger het nummer, hoe meer bewegingen en dus hoe groter de complexiteit.

Een volledig systeem?

Wanneer je het volledige scala van Tai Chi Chuan wilt leren, zijn er tal van aspecten om te beoefenen. Zo zijn er traditioneel de zogenaamde Large, Medium en Small Frame, langzame en snelle varianten, hoge en lage vormen, vecht vormen en ‘gezondheids’ vormen, Chi Kung en Zhang Zhuang, cultivatie en meditatie, om enkele voorbeelden te noemen. Daarnaast zijn er nog diverse wapenvormen zoals bijvoorbeeld het rechtzwaard (Jian), sabel (Dao), staf, speer, waaier en de imposante Kwandao.

Niet iedereen hoeft, of heeft er behoefte aan, een volledig systeem te leren. Doe wat voor jou werkt en leer wat jouw levensdoel ondersteunt. Wel is het goed om een beeld te krijgen wat er zoal in een volledig systeem te oefenen valt. Dit maakt jouw keuze ruimer.

Deze workshop is erop gericht om voor jou duidelijkheid te geven hoe je je kunt verdiepen in de veelomvattende Tai Chi leer. Je ervaart de verschillen in kwaliteit en energie, hiermee krijg je een goed beeld over deze diepgaande leer. Ook zullen er oefeningen worden gedaan van andere vechtkunsten nl. Shaolin Kung Fu, Bagua (Pa Kua) en Xing Yi (Hsing I).

Programmaonderdelen

Onderwerpen zijn o.a.: Large, Medium en Small Frame Tai Chi / hoge en lage standen / vecht- en Chi Kung principes in Tai Chi / Bagua / Xing Yi / Shaolin Kung Fu / Theorie en geschiedenis.

Deze Advanced Level Training workshop is voor instructeurs en gevorderde Tai Chi beoefenaars.

Meer info:

Download de brochure Tai Chi Variaties [141 KB]